Home Magyar Hirek Konzuli Hírek Országgyűlési képviselők választása 2018 – külképviseleti szavazás

Országgyűlési képviselők választása 2018 – külképviseleti szavazás

0
Országgyűlési képviselők választása 2018 – külképviseleti szavazás

Több kérdés is érkezett az AmHunCham Ny-hoz, hogy az amerikai kontinensen élő magyar állampogárok hogyan szavazhatnak a 2018-as választásokon. A legfontosabb kérdésekre a válaszokat összegyűjtöttük, lapunkon elolvashatók.

Országgyűlési képviselők választása 2018 – külképviseleti szavazás

A leggyakrabban feltett kérdésekre a válasz ide kattintva olvasható el.

Szavazás a külképviseleteken:

A magyarországi lakcímmel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok szavazására vonatkozó információkat ide kattintva lehet elolvasni.

A legfontosabb tudnivalók:

Aki a szavazás napján előreláthatólag külföldön szeretne élni a választójogával, annak a választás kitűzése után, legkésőbb március 31-én 16 óráig kell kérnie felvételét a külképviseleti névjegyzékbe a magyarországi lakóhelye szerinti jegyzőtől. A kérelem benyújtható személyesen, levélben vagy a www.valasztas.hu honlapon.

  • A külképviseleti szavazás előtt, a szavazóhelyiségben a választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát érvényes magyar személyazonosító igazolvánnyal, magyar útlevéllel vagy magyar vezetői engedéllyel, azonban a lakcímkártya bemutatása – a belföldi szavazással ellentétben – nem feltétele a szavazásnak.
  • A külképviseleten történő szavazás során a szavazólapokat kötelező borítékba helyezni és a borítékot lezárni; ennek elmulasztása esetén a szavazat érvénytelen.

Szavazás levélben:

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok szavazására vonatkozó információkat ide kattintva lehet elolvasni.

Fontos tudnivaló, hogy a külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem.

About Author

LEAVE A REPLY